Cheerleading


Cheerleading on monipuolinen urheiluharrastus, joka jakautuu kahteen alalajiin: cheeriin ja cheer-tanssiin. Cheer pitää sisällään ilma-akrobatian kuten nostot, pyramidit ja heitot sekä kannustushuudot, tanssin, permantoakrobatian ja cheer-hypyt. Cheer-tanssi sisältää tanssitekniikkaa, cheer- ja tanssihypyt, pom-tekniikkaa, notkeuselementit sekä tanssinostot.

Suomi on yksi cheerleadingin huippumaista. Suomessa järjestetään vuosittain runsaasti eritasoisia kilpailuja. Cheerleading kehittää mm. voimaa, notkeutta sekä kykyä työskennellä ryhmässä. Vuonna 2016 Kansainvälinen Olympiakomitea hyväksyi cheerleadingin ja sen kansainvälisen lajiliiton International Cheer Unionin KOK:n tunnustamien lajien joukkoon.

Cheerleading on ennenkaikkea joukkuelaji, jossa yhdessä tekeminen ja onnistuminen ovat kaiken keskiössä. Lajit kehittävät monia lapsen ja nuoren taitoja, kuten vartalon hallintaa, motoriikkaa sekä kestävyyttä. 

Lajin Historiaa

Cheerleading sai alkunsa Yhdysvaltojen itärannikon yliopistoissa 1880-luvulla. Urheilukilpailuissa katsomossa olleet miehet hyppäsivät yleisön eteen huudattamaan muitakin oman joukkueen puolesta. Cheerleadingin kehittyessä se alkoi vaatia harjoittelua ja suunniteltuja kannustushuutoja ja liikkeitä. Tähän aikaan kaikki opiskelijat olivat miehiä.

1920-luvulla myös naiset pääsivät yliopistoihin. Toisen maailmansodan aikana naiset ottivat paikkansa kannustusjoukoissa miesten sotiessa. Cheerleadingiin lisättiin nostot ja akrobatia.

Kilpailutoiminta yleistyi 1970-luvulla. Kilpailuihin asetettiin tiukat säännöt ja yliopistojen omien joukkueiden rinnalle tulivat yksityiset all star-joukkueet.

Suomeen laji kulkeutui 1980-luvun alussa. Ensimmäiset suomalaiset cheerleaderit kannustivat Suomeen perustettuja amerikkalaisen jalkapallon seuroja. Ensimmäiset SM-kilpailut järjestettiin 1985. Kilpailutoiminta kohosi nopeasti ja vuonna 1995 lajille perustettiin oma yhdistys Suomen Cheerleadingliitto.


Ajankohtaista lajista

Voit seurata ajankohtaisia cheerleading uutisia Suomen Cheerleadingliiton sivuilta: https://www.scl.fi/

Harrastaminen FunShine Cheerleaders-seurassa

Seurassamme voit harrastaa cheeriä. Tarjontamme kattaa harrastamisen sekä harraste- että kilpatasolla. Ikätasoja löytyy lähes kaikenikäisille. Mukaan pääsee harrastamaan milloin vain meidän harrastejoukkueisiin ja mitään aiempia vaatimuksia ei ole. Ole rohkeasti yhteydessä ja ilmoittaudu mukaan täältä.